Vrchní čísník Oldřich Mikulec je certifikovaným sommeliérem

3. 2. 2020 -

Wellness & spa hotel Augustiniánský dům se nyní může pyšnit certifikovaným sommeliérem. Po náročných teoretických a praktických testech, této mety dosáhl náš vrchní číšník Oldřich Mikulec.

 1. Oldo, zkus ve stručnosti přiblížit, co obnáší získat titul certifikovaný sommelier?

V podstatě jde o splnění jak písemné, tak i praktické zkoušky zadané Asociací sommelierů ČR. Chce to tedy dobrou znalost nejen o víně, ale částečně destilátů,nealkoholických  nápojů nebo i doutníků.

 2. Párování vín s pokrmy, je činností, ve které asi nejvíce můžeš zúročit své zkušenosti. Vzpomínáš si na nějakou kombinaci, kterou jsi nečekal, a ve výsledku to
bylo dokonalé?

Možná ta kombinace není ani tak nečekaná, ale sklenička Champagne při snídani s míchanými vejci je úžasná. Výborný začátek dne.

 3. Jaké jsou nejčastější dotazy týkající se vína? Co tě zaskočilo? A naopak co je pro tebe jako hosta zásadní informace?

Pro mě je asi nejdůležitější informací jídlo, ke kterému si víno vybírám. Od hostů je asi nejčastější dotaz na mé osobní doporučení. Dál už kladu otázky spíše já, aby víno které vybereme, bylo přesně podle představ hosta. Samozřejmě vína, která doporučuji, mám osobně vyzkoušena.
 
4. Jaká vína by hosté Augustiniánského domu tento rok neměli minout? Mám na mysli nějakou zlatou střední cestu, nemyslím právě Amarone della Valpolicella…

Výbornou volbou je určitě Pinot Noir z vinařství Stapleton & Springer z Bořetic, z bílých vín bych si rozhodně nenechal ujít Chardonnay Barrel selection z vinařství Krásná hora.