Wellness retreat centre

Historie hotelu

TRADIČNÍ LÁZEŇSKÝ DŮM JIŽ OD ROKU 1904

"Augustiniánský dům" často nazýván Augustiánský dům byl v Luhačovicích postaven v letech 1902 – 1904, podle upraveného projektu brněnského architekta Vladimíra Fischera, pro augustiniánský klášter sv. Tomáše na Starém Brně. Architekt Fischer vycházel z historizujícího vlivu anglických venkovských staveb s výrazným akcentem na lomový kámen, který je použit na fasádě až po úroveň kordonové římsy. Dům sloužil jako ubytovací zařízení pro kněží a katolické rodiny.

 

KAPLE SV. PANNY MARIE

K novogotickým vlivům se hlásí i kaple sv. Panny Marie. Zde byl použit model gotických sakrálních staveb – křížová klenba s kamennými pilíři, včetně trojlistých oken a sedlového portálu do sakristie. V letech 1922 a 1926 zde Leoš Janáček napsal Lišku Bystroušku a slavnou Glagolskou mši. Díla, která dosud ovlivňují světovou hudební tvorbu.

SVATÝ TOMÁŠ:

Patron Augustiánů - teologů, pomocník při bolestech zad a orodovat u něj lze i za dobrý sňatek. Je také patronem architektů, stavbařů, geometrů, zeměměřičů, tesařů, zedníků a kameníků. Jako patron Augustiánů, byl také patronem Augustiniánského domu - jeho symbol "písmena ST" - nalezneme i dnes na několika místech fasády, stejně jako jsou adaptována v současném logu hotelu.

LEOŠ JANÁČEK

"Vítám vás, přátelé, v místě, které je mi drahé. Nemůžeme se spolu sice setkat v čase, ale setkáváme se alespoň v prostoru. Augustiniánský dům, jenž se chystáte navštívit nebo možná již navštěvujete pravidelně, byl pro mne po dlouhá léta místem odpočinku i tvůrčí práce. Luhačovice jsem navštěvoval pravidelně. Zdejší kraj se mi stal pramenem inspirace. Těch lidových písní, co jsem v kraji slýchal a zaznamenal! Nechával jsem se okouzlovat všemi krásami života i jeho podivnostmi, zlem i dobrem, smutkem i radostí, láskou i nenávistí, bojem i smířením - prostě tím, co život přináší. A to vše jsem se snažil ztvárnit ve své hudbě.

Možná mne znáte z hudebních síní, nahrávek, které si pustíte v klidu domova nebo prostě jen ze školy."

Leoš Janáček, hudební skladatel

 

Právě v Augustiniánském domě vznikla v roce 1926 světoznámá Glagolská mše či skice k milované Lišce Bystroušce. Leoš Janáček strávil svou ozdravnou dovolenou v Augustiniánském domě celkem 12 krát. Poprvé zde byl ubytován 21. srpna - 4. září 1912. Od roku 1918 - 1928 pak byl "Augustýnce" věrný, až do posledních prázdnin v roce 1928.

 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.