Letní gastronomické zážitky v Augustianu

30. 6. 2019 -

O gastronomické zážitky se v Augustiniánském domě starají kuchaři Tomáš Kuchař & Martin Straka se svými týmy.  Oba jsou to srdcaři, v jejich pokrmech se projevuje kreativita a kus vlastní osobnosti.

1. Pánové, kolik let vaříte, co se za tu dobu zásadně změnilo?
Tomáš: „Vařím od 18 let, takže už to bude 18 let celkem. Za celou dobu, co vařím, se toho změnilo hodně. Celkově se gastronomie posunula jiným směrem, než třeba právě před těmi 18 lety bylo zvykem. Společnost se teď stravuje úplně jinak, dává si víc záležet na kvalitě potravin, na jejich původu a významu. Velkou roli poslední dobou hraje i význam zdraví a to se odráží právě hlavně na kvalitě jídle a jeho složení. Je to určitě dobře, že lidé víc zajímají o to, co jí, kolik toho snědí a jaký to má význam pro jejich tělo.“
Martin: „18 let. Je viditelný posun potřeb lidí, kdy dříve jim šlo jen o zaplnění žaludku a nyní chtějí zážitek a dokážou ocenit kvalitu.
2. Máte v kuchyni nějaké zvláštní rituály?
Tomáš: „Zvláštní asi ne, ale hodně mi záleží na tom, jak pokrm naservíruji, jak vypadá a dávám si záležet nejenom na to, z čeho je, ale aby to lahodilo i oku a celková symbióza byla co nejvíce dokonalá.“
Martin: „Ne nemám.“
3. Co vás v kuchyni Augustiniánského domu nejvíce baví?
Tomáš: „Mě osobně nejvíc baví á la carte a tří chodové menu. A to z důvodu skladby potravin a jejich rozmanitosti."
Martin: „Nejsem vyhraněn, každý den je pro mě výzva, ale kdybych si musel vybrat, tak večerní menu,ve kterém můžu realizovat a zkoušet nové nápady.“
4. Kde berete inspiraci?
Tomáš: „Odebírám spoustu zahraničních odborných časopisů a knih o gastronomii, které tady nejdou sehnat, takže inspiraci hledám i hlavně tady. Vždycky si najdu, co mě nejvíce upoutá, z čeho se jídlo skládá, jak vypadá a poté si to přeložím a třeba i dodám vlastní změnu nebo inspiraci. Taky navštěvuji gastrofestivaly a kvalitní restaurace, kde se nechám rád inspirovat.“
Martin: „Hodně inspirace získávám diskuzemi s kolegy kuchaři, kdy se inspirujeme navzájem, dále pak z knih a různých kurzů nebo seminářů.“ 
5. Co z letního á la carte a grilovacích dnů je pro vás osobně nejzajímavější?
Tomáš: „Nejvíc asi dezerty, které sám vytvářím a dělám. To mě baví hodně.
Martin: „Z grilu samozřejmě kvalitní hovězí maso a čerstvé ryby a mořské plody.“

Tomáš Kuchař


Martin Straka